DVB SİSTEMLER

DVB Sistemler

DVB-S, ingilizce Digital Video Broadcasting — Satellite (Dijital Görsel Yayıncılık – Uydu) kısaltmasını ve ilgili standartları ifade eder. Dijital uydu yayıncılığı için gereken DVB-S sistemi standardı 1993 yılında geliştirildi. Gelişimi 1997 yılına kadar sürmüş olan bu standart orijinal haliyle uydudan yapılan televizyon yayınları için gereken modülasyon demodülasyon ve ileri doğru hata düzeltme teknik standartlarını tanımlamaktadır.&

DVB-C, ingilizce Digital Video Broadcasting — Cable (Dijital Görsel Yayıncılık – KabloTV) kısaltmasını ve ilgili standartları ifade eder. Avrupa’daki dijital kablo TV sistemi ağları için ilgili konsorsiyum tarafından geliştirilen ve 64 QAM modülasyonunu esas alan DVB-C dijital kablo TV aktarım standardı ilk olarak ETSI tarafından 1994 yılında yayınlandı.. Hemen ardından tüm avrupa’da yaygın olarak uygulanmaya başlandı.

DVB-T ingilizce Digital Video Broadcasting — Terrestrial (Dijital Görsel Yayıncılık – Karasal) mevcut PAL, SECAM vb analog karasal yayınları ikame etmek, onların yerine geçmek üzere tasarlanmış bir sistemdir. Analog karasal TV yayıncılığında kullanılan UHF ve VHF bandlarındaki kanallarda, onların kaldırılmasıyla boşalan frekanslara onların yerine yerleştirilmektedir.

Dijital karasal sisteme geçiş bu kanalların daha verimli olarak kullanılabilmesini sağlamış, analog sistemin yerine geçerek onu ikame etmiştir. Bu sayede eskisinden farklı olarak tek bir taşıyıcı frekansında bir çok televizyon kanalı barınmakta, COFDM kipleme sayesinde de bant genişliği binlerce tek taşıyıcıya bölüştürülebilmektedir. Herbir taşıyıcı belirlenen QPSK, 16-QAM veya 64-QAM kipleme tekniği ile kodlanmaktadır.

DVB-T ile MPEG-2 sıkıştırma ve COFDM modülasyon teknikleri sayesinde kazanılan spektrum ayrıca şu ileri uygulamalara imkan sağlamıştır;

  • 16:9 formatında HDTV, yüksek tanımlı televizyon yayıncılığı'na geçiş,
  • Mobil alıcılarla seyir halindeyken televizyon izleme,
  • Ayni anda yayınlanan farklı ses kanalları sayesinde dil seçimi imkanı,
  • Yüksek kapasiteli elektronik program rehberi (EPG) ile ayrıntılı verilere erişim,
  • Etkileşimli televizyon (dönüş kanalı) ve internet erişimi, elektronik ticaret v.b.
  • İste, seç izle gibi yayın indirip izleme sağlayan ücretli videotek imkanları